dinsdag 6 november 2012

Veerle Baetens in 'Code 37' De film licht tip van de sluier over Hannah Maes


Veerle Baetens in 'Code 37' De film licht tip van de sluier over Hannah Maes

De Code 37-film, vanaf oktober in de bioscoop, geeft kijkers van de vtm-reeks heel wat antwoorden.

In een verhaal dat zich afspeelt tussen het tweede en (nog niet vertoonde) derde seizoen, werkt Hannah Maes(Veerle Baetens) aan een zaak in het Gentse prostitutiemilieu. Die zaak blijkt uiteindelijk ook verweven te zijn met wat haar moeder jaren eerder overkwam, dé oorzaak van de trauma's die de politie-agente zichtbaar meedraagt.

De voltallige cast uit de televisiereeks (Veerle Baetens, Marc Lauwrys, Gilles de Schryver, Michaël Pas,...) wordt in de bioscoop aangevuld met gastrollen voor onder meer Nathalie Meskens, Peter De Graef, Jurgen Delnaet en Maaike Neuville.

De film is er op 26 oktober 2011, een derde seizoen van de tv-reeks met Veerle Baetens gaat wellicht pas in september 2012 van start.

Code 37 - De Film, een Recensie

De ondertitel van dit bioscoopuitstapje van de gelijknamige VTM-reeks - 'De film' - is pakkend.

Al vanaf de openingsscène weet je je de spanning te pakken. De door Veerle Baetens vertolkte chef van de Gentse Sectie Zeden krijgt een lintje opgespeld voor een reden die enkel en alleen gekend is door de fans van de tv-serie. De in een of ander antiek overheidspand opgenomen beelden zien er super uit. En nevenacteurs Michael Pas, Gilles De Schryver en Marc Lauwrys (de rest van het flikkenteam) staan ook geweldig te acteren.

Ook bijrolspelers naast Veerle Baetens als Nathalie Meskens, Maaike Neuville en Manou Kersting steken elkaar naar de kroon in het acteren. Aan de plot - iets over studentes die bijklussen als prostituees, aan hun lot over gelaten zusjes en een verdachte discotheekuitbater - valt in het begin geen touw vast te knopen, om de spanning op te bouwen. De jachtige regiestijl van de getalenteerde Jacob Verbruggen zet de film des te meer in de verf ... En dan hebben we het nog niet gehad over de hardheid van de geweld, seks, en naaktscènes.

Code 37, De film met: Veerle Baetens, Marc Lauwrys, Nathalie Meskens, Maaike Neuville, Michaël Pas, Gilles De Schryver, Peter De Graef

100 min.

Een schrijver wordt na een rendez-vous met een hoertje in een seksbioscoop in elkaar geslagen. Het onderzoek leidt Hannah Maes(Veerle Baetens) naar Vincent, eigenaar van de bioscoop en de club Sin City en toevallig ook een oude vlam van haar. En naar een netwerk van studenten die zich naakt prostitueren. En passant krijgt ze informatie in handen die bezwarend zou kunnen zijn voor haar vader. Als u nu al niet meer kunt volgen: dat zijn nog maar de eerste minuten van Code 37 - De film.

De Code 37 serie heeft met haar realistische plots goede kritieken en fans verzameld, maar een flitsend geschreven serie levert wel vaker een zwakke film op - je stapt niet zomaar over van de sprint naar de vierhonderd meter. Als de scenaristen sexy Hannah Maes(Veerle Baetens)en haar team laten werken en praten, merk je dat ze op vertrouwd terrein zijn. Die momenten leveren ook de broodnodige humor, bloot en vriendschap in het inktzwarte verhaal.

Om de lengte van een speelfilm te bereiken, hebben ze een plot of drie door elkaar geklutst. Het resultaat is daardoor soms moeilijk te volgen en ook de schrijvers schijnen er snel hun interesse voor verloren te hebben. Dat leidt tot onwaarschijnlijke vondsten die het moeten laten vooruitgaan. En om de kijkers mee te krijgen die de reeks niet volgen, grijpen ze ook naar vreselijk uitleggerige dialogen en grappige details - welke vader spreekt zijn dochter aan met 'dochter'?

Maar goed, Hannah Maes(Veerle Baetens) heeft het dus weer niet onder de markt. Veerle Baetens is prima als de afstandelijke zedenflik, die in deze film zelfs van haar gretige buurman en haar eigen team vervreemd raakt. Ook dat team is meer dan het bekijken waard: je gelooft zonder meer dat Pas, Lauwrys en De Schryver collega's-zedenflikken zijn. Kortom, Code 37 De film met Veerle Baetens is net zoals Code 37 de serie een prima product.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten