maandag 20 januari 2014

Veerle Baetens: Oscarnominatie voor The Broken Circle Breakdown!


Veerle Baetens: Oscarnominatie voor The Broken Circle Breakdown!

In oktober 2012 ging de film "The Broken Circle Breakdown" in première op het filmfestival van Gent en sindsdien regent het prijzen voor de film van Felix van Groeningen en er lijkt geen einde te komen aan het succesverhaal.
The Broken Circle Breakdown met actrice Veerle Baetens is van Groeningens vierde langspeler na Steve+Sky (2004), Dagen zonder lief (2007) en De helaasheid der dingen (2009).

Deze laatste film zette Felix ook internationaal op de kaart na diens selectie in Cannes (Quinzaine des Réalisateurs, 2009). De film was dé Vlaamse bioscoophit in 2009-2010 (465.000 bezoekers) en sleepte tal van prijzen en nominaties in de wacht, zowel in binnen- als buitenland. Vooral opvallend waren de bezoekcijfers in Frankrijk en Nederland. The Broken Circle Breakdown is een productie van Menuet. Het is van  Groeningens vierde samenwerking met producent Dirk Impens.

Donderdagmiddag verzamelde een groot deel van de crew om samen in spanning af te wachten of de film "The Broken Circle Breakdown" al dan niet een nominatie voor de Oscars in de wacht zou slepen. Peter Van Camp vertelde tijdens het VTM Nieuws dat hij er graag bij was geweest maar dat niemand er pers bij wou.

De spanning in het kamp van onder andere Felix van Groeningen, Veerle Baetens, Johan Heldenberg, Geert Van Rampelberg, Robby Cleiren, Nils De Caster, Bert Huysentruyt, Jan Bijvoet en alle andere grote en minder grote acteurs maar ook de crew mag fier zijn op de nominatie. Het is nu afwachten tot begin februari 2014 of "The Broken Circle Breakdown" effectief in de prijzen zal vallen of niet.

Synopsis
‘The Broken Circle Breakdown’ vertelt de love story tussen Elise(Veerle Baetens) en Didier. Zij heeft haar eigen tattooshop, hij speelt banjo in een bandje. Het is liefde op het eerste gezicht, al zijn de verschillen groot. Hij praat, zij luistert. Hij is overtuigd atheïst, tegelijk ook een naïeve romanticus. In haar nek staat een kruis getatoeëerd, toch is ze de nuchterheid zelve.

Wanneer dochtertje Maybelle geboren wordt, is hun geluk compleet. Maar als Maybelle zes is, wordt ze ernstig ziek. Didier en Elise(Veerle Baetens) reageren totaal verschillend, Maybelle laat hen echter geen keuze: Didier en Elise moeten samen voor haar vechten. Raak je daar samen door als je zo verschillend bent ? Of laat de liefde je in de steek als je ze meest nodig hebt ?
‘The Broken Circle Breakdown’ is een intens melodrama, vol passie en muziek. Over hoe liefde het noodlot overwint, en soms ook niet.

"Veerle Baetens, laat de blokjes in!"

Het is maar een detail, maar toch. Orthodontisten duimen ervoor dat Veerle Baetens haar beugel inhoudt tot en met de Oscaruitreiking.

Op het Filmfestival van Berlijn lachte de sexy Vlaamse actrice de wereldpers ongegeneerd toe met blokjes op de tanden, een zeer ongewoon zicht in die wereld van glitter en glamour.

Maar nu het om de Oscars gaat, begint ze toch te wankelen. “Als iedereen zegt dat ik hem moet uitdoen en het kan voor een maandje, dan zal ik daar misschien toch aan toegeven”, zei Veerle Baetens donderdag in de marge van het feestgedruis rond de nominatie. Naar verluidt had ze tijdens een eerdere promotietrip in de VS al wat commentaar gekregen op haar verschijning.
Mooi gebaar

“Het zou anders een mooi gebaar zijn”, zegt Luc Lamoot, voorzitter van de beroepsvereniging van orthodontisten. “Er blijft toch altijd een zekere drempel voor mensen voordat ze voor blokjes durven kiezen, of het nu om kinderen gaat of om volwassenen. Stel dat ze bij de Oscars opdaagt mét blokjes, tussen al die sterren, voor het oog van heel de wereld, dat zou nogal eens een statement zijn.”

Steeds meer volwassenen kiezen voor blokjes. “Het komt geregeld voor dat ook de mama erom vraagt wanneer zoon of dochter al enkele maanden een beugel draagt. Ze zien dan dat het werkt en dat het uiteindelijk toch niet zo erg is”, zegt Luc Lamoot. “Het is misschien niet zo prettig om te zien, maar je hele leven met schots en scheve tanden rondlopen is dat ook niet.”

Lamoot vindt dat Veerle Baetens er goed aan deed om een beugel te nemen. “Ik zag gisteren op tv een fragment uit de film, toen ze dus nog geen blokjes had. Het viel me direct op dat er wat werk is aan haar gebit. Tja, andere mensen kijken misschien eerst naar de ogen of het gezicht, maar als orthodontist let je natuurlijk het eerst op de tanden (lacht).”

Veerle Baetens: "Once in a lifetime"

Veerle Baetens beseft het nog niet zo goed, maar ze kan wel inschatten hoe groot deze Oscarnominatie is: "Once in a lifetime", noemt ze het. Natuurlijk stelt de vraag zich nu wat de verwachtingen zijn. "Ik verwacht niks, dan kan je ook niet teleurgesteld zijn". Al voegt ze er toch nog aan toe: "Toch zou het super zijn als we winnen."

Veerle Baetens: 'Zou me slecht voelen als ik het niet zou proberen in Hollywood'

Veerle Baetens is 'keiblij' met de Oscarnominatie. 'Dit is uiteraard een droom voor iedere filmmaker', zegt ze. Baetens hoopt op een 'break' in de VS, naar analogie met wat Matthias Schoenaerts gedaan heeft na 'Rundskop', maar ze voegt er meteen aan toe dat er nog geen gesprekken gevoerd zijn. 'Er gebeurt in Europa trouwens ook heel wat op filmgebied.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten