zaterdag 8 februari 2014

Veerle Baetens beleeft drukke dagen in Hollywood voor Oscar uitreiking


Veerle Baetens beleeft drukke dagen in Hollywood voor Oscar uitreiking

Hoofdrolspeelster Veerle Baetens, regisseur Felix van Groeningen en producer Dirk Impens beleven drukke dagen in Hollywood voor The broken Circle Breakdown. “We hollen van de ene screening naar de andere”, vertelt Impens.

"Flanders House, het clublokaal van Vlamingen in New York, op de veertigste verdieping van een wolkenkrabber is de meest magische plek waar ik de film zag", zegt Impens. "Misschien klinkt het afgezaagd, maar ook daar waren de reacties unaniem lovend. In alle bescheidenheid had ik niet anders verwacht. Het zou vreemd zijn om nu ineens slechte commentaar te krijgen.”

Slapen zat er nauwelijks in, want de delegatie reisde meteen verder naar Los Angeles. “Ik ben blij dat we van het barre winterweer in New York verlost zijn. In Los Angeles is het 16 graden”, lacht Impens.

In Hollywood begint het echte werk, want de screenings daar worden bijgewoond door stemgerechtigde leden van de Oscar-Academy. “Na de screenings in LA trekken we dit weekend naar het filmfestival van Santa Barbara. Daar komt Johan Heldenbergh bij ons, die donderdag landt."

"Zoals je merkt, komt er veel geregel bij kijken. Het is meer dan handen schudden en handtekeningen uitdelen. Promo is hard werk. Ondertussen zag ik de film al meer dan dertig keer. En hij wordt telkens beter.”

Zondag 2 maart 2014 weet het team of de promotie leidt tot het felbegeerde beeldje.

Veerle Baetens in Hollywood: 'Dit is het hoogste wat je kan bereiken'

Regisseur Felix Van Groeningen en actrice Veerle Baetens zijn begonnen aan hun laatste inspanningen in rechte lijn naar de Oscars. Correspondente Greet Ramaekers ging polshoogte nemen in Hollywood, waar ze 'The Broken Circle Breakdown' voor een volle zaal toonden.

Veerle Baetens blaast even uit op strand

De Oscarploeg rond 'The Broken Circle Breakdown' is compleet nu ook acteur Johan Heldenberg aangekomen is in Hollywood. Hij gaat nu samen met de rest promotie voeren voor de film. Onze reporter Peter Van Camp vond een gaatje in de agenda van Veerle Baetens en trok met haar naar het strand.

Traantjes bij Veerle Baetens na eerste screening The Broken Circle Breakdown in LA

Zeker niet onbelangrijk: in het publiek zaten leden van The Academy, dat zijn de mensen die binnenkort zullen beslissen wie er op 2 maart met een Oscar naar huis mag gaan. Ook Veerle Baetens was erg onder de indruk van de opkomst: "Ik denk dat het één van de beste keren was."

De vijftig filmprijzen, de laaiend enthousiaste recensies en de promotournee hebben overduidelijk heel wat effect hier in LA: een half uur voor de screening stond er al een ellenlange rij die zich rond de bioscoopzaal kronkelde om naar binnen te mogen. 'The Broken Circle Breakdown' slaagde er meteen in om een volle zaal bij elkaar te krijgen op hun eerste screening in de laatste horde naar de Oscars. Amerika toont interesse in 'onze' film, en dat hebben Veerle Baetens en co geweten: "Ik denk dat het één van de beste keren was. De zaal zat goed vol, we hebben een goede vragenronde gehad en heel veel mooie complimenten gekregen", glundert de Vlaamse actrice.


Traantjes
Veerle Baetens kwam op het einde van de film eventjes piepen in de zaal: "Bij de laatste vijf minuten van de film begin ik altijd te wenen. Het is alsof die muziek één of andere Pavlovreactie teweegbrengt. Zeker als Didier zegt: 'Doet de groetjes aan Belleke, als ge ze ziet.' Die muziek die daarop volgt is zo op mij ingewerkt dat ik niet anders kan dan wenen."

Volgens Baetens gebeurt het regelmatig dat ze wordt aangeklampt door ouders die een kind hebben verloren: "Als ik voel dat als mensen naar mij toekomen om hun eigen verhaal te vertellen, dan kan ik alleen maar kijken naar hun en zeggen: 'Ik ben blij dat die film u geraakt heeft en dat die film iets voor u betekend heeft.' Maar tegelijkertijd voel je je hulpeloos en speechless, wete. Dat is zowel schoon als hartverscheurend, maar dat is ook de essentie van de film. You can't share grief, zegt Johan (Heldenbergh) altijd. Uw verdriet kun je niet met iemand anders delen. Da's voor jezelf. En ofwel ga je er samen door en probeer je er samen uit te komen, ofwel niet. Dat is het mooie aan die film: het gaat niet over de dood van de dochter, het gaat over dat koppel dat er niet samen uitkomt."

Met nog minder dan een maand voor de Oscars, is het de bedoeling dat 'The Broken Circle Breakdown' zo veel en zo goed mogelijk gepromoot wordt, en wie weet valt Amerika voor de vele naaktscènes in de film. "Het is een kwestie van die film nu zo veel mogelijk aan de man te brengen", legt Veerle Baetens uit. "En we hebben niet veel tijd meer, hé! Tja, je kan ook geen wonderen verrichten."

Niet piekeren
Wie er op 2 maart 2014 de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige film zal winnen, weet uiteraard niemand. Daar wil de actrice dan ook niet te veel over piekeren: "We moeten nog geen voorspellingen doen, want dan is alle spanning er af. Ik vind het juist leuk van in die zaal te zitten en het niet te weten. En als het niet is, dan is het dikke kak en dikke merde, maar bon, we zitten er dan toch maar. (lacht)"

Wie ze binnenkort mee naar de Oscars neemt? "Niemand, hé. Wij mogen maar met vier gaan. Er mogen nog twee gasten mee die ergens in de nok moeten gaan zitten. We hebben eraan gedacht om Nelleke (Maybelle uit 'The Broken Circle Breakdown', nvdr.) mee te nemen, maar als die daar helemaal alleen met haar moeder in de nok zit,... Dat heeft ook geen zin hé?"